2011. szeptember 17., szombat

...mesevarázs...


Mindenki hallott gyerekkorában mesét. És felnőtt korában is, de ezeket már mosolyogva hallgatta, hogy „ Áh, igen....mesék”. Azzal felnőttes, mindentudó mosollyal legyintettük le a meséket, hogy ezek CSAK mesék, azért vannak, hogy szórakoztassák a gyerekeket. De gondoljunk csak vissza...gyerekként mi is éppen olyan csodálattal, megdöbbenéssel, és ha kell még tátott szájjal is hallgattuk őket. Beleéltük magunkat egy-egy szerepbe, és a mese hallgatása alatt meg sem fordult a fejünkben, hogy ez nem lehet valóság. Egyértelműnek, és természetesnek tűnt, a hősük csodaereje, a sokféle varázseszköz, nem háborodtunk fel, hogy mit keresnek a mesében.
A  lányok, szinte kijelenthetem, hogy mindegyikük, beleképzelte magát a hercegnő szerepébe, és remélte, hogy majd őt is megmenti a hercege. Biztos volt benne, hogy amikor nagy lány lesz, akkor egy szépfiúval találkozik majd, egymásra pillantanak, és szerelem lesz első látásra. A szerelmes ifjú pedig harcolni fog a gonosz sárkánnyal őmiatta, és összeházasodnak, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Igen. A mesékben valóban ilyen egyszerű a képlet....és tulajdonképpen a valóságban is. Minden lánynak meglesz a maga hercege, és szerelmesek lesznek egymásba, és összeházasodnak, persze ezt mind nem olyan gyorsasággal, mint a mesékben, de a sorrend stimmel. Szóval....összeházasodnak....és itt jönne az a rész, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ezzel van egy kis bökkenő. De a mese írókat nem szabad hibáztatni érte, elvégre ki szeretett volna olyan mesét hallani, amiben a herceg és a hercegnő bizony néha veszekszenek, és nem mindig van egyetértés, nem klappol mindig minden mozzanat. Szerintem senki.
Na de, hogy visszatérjek... szóval a való élet meséjében ez a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” kicsit másabb. Boldogan élnek, csak néha ebbe a boldogságba becsúszik néhány, hogy is mondjam....vita....nem....egy kis egyet-nemértés...civakodás....néhány könny...szomorú pillanat....mosolytalanság...! De ezekkel az állapotokkal még nem veszett el a szerelem. Ott van. Csak kicsit meglapul. Elbújik, hogy ezek a szomorú dolgok ne tudják bántani, majd amikor csillapodnak a kedélyek, akkor újra előbukkan, és rendbe hoz mindent. Úgyhogy érdemes hinni a mesében...csak az első huppanónál nem szabad becsukni a meséskönyvet. Nyitva kell hagyni, sétálni egyet a levegőn, aztán visszaülni újra a meséskönyv mellé, kézbe venni, lapozni, és tovább olvasni.

1 megjegyzés: