2011. augusztus 29., hétfő

Kis történet


Néhány évvel ezelőtt az egyik kedves barátnőm, egy kis történetet írt bele az egyik füzetembe. Tegnap bukkantam rá....elgondolkodtatott...íme a történet a virágcserépről:

Egy tanár egy filozófia előadáshoz néhány különleges dolgot készített maga elé. Ahogy megkezdődött az óra, szó nélkül elővett egy virágcserepet, és elkezdte megtölteni golflabdákkal. Kérdésére, hogy:
-          Tele van-e?
A hallgatók, igen-el válaszoltak.
            Azután fogott egy apró kaviccsal tele dobozt, és beleöntötte a kavicsokat a cserépbe, amelyet egy kissé megrázott, és a kavicsok begurultak a golflabdák közötti üres részekbe. A tanár azután elővett egy homokkal teli dobozt, és beöntötte a homokot a cserépbe. Természetesen a homok betöltötte a még szabadon maradt részeket.
            Újra megkérdezte a hallgatókat, hogy a cserép tele van-e? A hallgatók egyhangúan igen-nel válaszoltak.
            A tanár fogott két doboz sört, és beöntötte mindkettő tartalmát a cserépbe, és így kitöltötte a még szabadon maradt részeket a homokszemek között. A hallgatók hahotáztak.
            -Tehát – mondta a tanár, ahogy a nevetés alábbhagyott- azt szeretném, ha ezt a cserepet az életük jelképeként fognánk fel. A golflabdák a legfontosabb dolgok az életükben:
                        CSALÁD, GYEREKEK, EGÉSZSÉG, BARÁTOK, HIT.
Ha az életben mindent elveszítenénk, és csak ezek maradnának meg, még akkor is teljes lenne az életünk.
            Az apró kavicsok a következők jelképei:
MUNKA, HÁZ, AUTÓ, NYÁRI- SZABADSÁG, HOBBY
A homok pedig jelenti az összes többi apróságot az életünkben.
Ami meghatározó: a Sorrend.
Ha a homokot öntjük először a cserépbe, nem marad hely az apró kavicsoknak. Nem is beszélve a golflabdákról. Ez érvényes az életünkre is. Ha az összes időnket meg energiánkat jelentéktelen dolgokra pazaroljuk, nem marad idő és hely a fontos dolgokra. NE engedjük, hogy valami apró lim-lom lefoglalja időnket, határidőnaplónkat, életünket. Csináljuk azt, amit szeretünk, és azt, amihez kedvünk van. Még mindig marad elég időnk a kötelességek teljesítésére. Figyeljünk elsőként a golflabdákra, amelyek valóban fontosak.
Állítsunk fel fontossági sorrendet! Az egész többi csak homok....
Egy hallgató felemeli a kezét...
-          Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelképez a sör?
-          Örvendek, hogy megkérdezted! – mondta a tanár, majd folytatta – ez azért van itt, hogy megmutassam....teljesen mindegy milyen nehéz az élet...mindig van hely egy vagy két sörnek.

De azért ne a sörrel kezd! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése